duminică, 20 septembrie 2009

Primul meci, prima victorie

Sambata, 19.09.2009, CSU Atlassib Sibiu a disputat primul meci oficial al sezonului 2009-2001, in mansa inaugurala a Cupei Romaniei, reusind sa se impuna cu scorul de 68-58 (scorurile pe sferturi: 20-18;21-13;17-18;10-9) in fata echipei cu care s-a luptat pentru medalia de bronz la sfarsitul sezonului trecut, CS Otopeni.

Federatia Romana de Baschet a reusit sa inflameze spiritele in Sala Transilvania inca de la primul meci oficial, prin delegarea arbitrilor Stelian Banica si Laurentiu Grigoras. Tribunele au reactionat la prezenta acestora prin diverse “urari de bine” care, din pacate, au depasit in repetate randuri limitele decentei. Nu as vrea sa se creada ca le iau apararea celor doi... departe de mine gandul, dar parca suporterii au fost mai preocupati de cei doi decat de sustinerea echipei. Revenind pe parchet, cei 10 jucatori care au inceput meciul au fost: Calota, Brown, Smith, Roland si Summers – pentru CSU Sibiu, si Mijajlovic, Seals, Capusan, Craciun si Sulovic – pentru CS Otopeni.

Elevii lui Darnell Clavon au intrat mai greu in joc, primind 7 puncte in doua minute si jumatate fara sa reuseasca sa marcheze. Ex-sibianul Craciun a fost cel care a modificat pentru prima data tabela printr-o aruncare din spatele liniei aflate la 6,25 metri, LeVar Seals marcand urmatoarele 4 puncte pentru oaspeti. In urma a doua reusite ale lui Smith, CSU a lasat impresia ca s-a conectat la joc, dar doua reusite ale lui Capusan l-au fortat pe tehnicianul sibian sa solicite time-out la jumatatea primei reprize, cand scorul era 4-11. Timpul de odihna a fost de bun augur pentru gazde acestea reusind in doua minute sa intoarca scorul in favoarea lor, cu un partial de de 10-2, fiind randul lui Nisic sa isi cheme jucatorii pe banca pentru a le oferi indicatii. La revenirea pe parchet cele doua echipe au mers cap la cap, astfel incat primul sfert s-a incheiat cu scorul de20-18 in favoarea sibienilor.

Sfertul al doilea a fost unul foarte bun pentru sibieni, dupa un partial de 11-2 reusit in primele 4 minute, antrenorul oaspetilor fiind nevoite sa solicite un nou time-out. Urmatoarele 3 minute au fost dominate in continuare de gazde, Haiduc cu 2 puncte si Calota cu 4 ducand scorul general la 37-20, cu 3 minute ramase de joc pana la pauza mare. Sulovic, centrul oaspetilor pare sa-si aduca aminte cu ce se mananca acest sport si reuseste sa marcheze inca 6 puncte pentru Otopeni, ramanand, dupa 8 minute si jumatate singurul marcator al oaspetilor din acest sfert. In ultimul minut si jumatate galben-albastrii (sau alb-negrii?!?!?) nu mai reusesc sa bage mingea in cos. CS Otopeni mai reuseste 5 puncte prin Mijajlovic si Craciun (printr-o aruncare de la mijlocul terenului in ultima secunda de joc), ducand scorul la pauza la 41-31.

Marcatorii in primele 20 de minute au fost:
CSU Atlassib Sibiu: Smith – 12p, Calota – 9p, Roland – 6p, Johnson – 6p, Haiduc – 4p, Summers – 2p, Ban – 2p.
CS Otopeni: Sulovic – 10p, Capusan – 7p, Craciun – 6p, Seals – 6p, Mijajlovic – 2p.

Dupa revenirea de la vestiare, cele doua echipe merg cap la cap, marcand pe rand. Dupa aproape 4 minute si jumatate, cand alternanta cosurilor a fost intrerupta, sibienii marcand 4 puncte consecutive, CS Otopeni solicita time-out, la scorul de 51-38. Timp de aproape doua minute de la reluarea jocului niciuna dintre echipe nu mai reuseste sa marcheze, dar Cristi Craciun modifica din nou scorul de pe tabela cu o aruncare de la distanta. Imediat sibienii replica prin Summers, care reuseste doua puncte. Urmatoarele puncte pe tabela au venit in dreptul Sibiului, dupa cea mai frumoasa faza a meciului: Brown a aruncat de 3 puncte, a ratat, dar Roland a reusit un slam dunk senzational pe recuperare. Sulovic a reusit doua puncte, dar aruncarea de la distanta a lui Cristi Ban duce diferenta de pe tabela la 15 puncte, scor 58-43, cu doua minute si jumatate inainte de terminarea sfertului 3. LeVar Seals reuseste doua slam dunk-uri consecutive, Mijajlovic marcheaza si el doua puncte, pentru a stabili scorul dupa 30 de minute de joc: 58-49.

Sfertul 4 ne-a aratat doua echipe deficitare la capitolul pregatire fizica, aruncarile ratate – atat din actiune cat si de la libere, si greselile simtindu-se pe parchetul Salii Transilvania ca la ele acasa. Astfel dupa 5 minute de joc se marcasera doar 5 puncte: 3 pentru Sibiu (Roland o libera si Smith din actiune) si 2 pentru Otopeni (Sulovic, la inceputul sfertului). Haiduc recupereaza ofensiv dupa o ratare a lui Calota si marcheaza, Seals finalizeaza prin slam dunk si, dupa o intercepetie a lui Sulovic, Burell reuseste inca doua puncte pentru Otopeni, pe contra-atac. Calota si Summers inscriu cate doua puncte, Craciun mai scutura o data plasa de la 6,25, iar Roland inchide tabela printr-o aruncare libera: 68-58.

CSU Atlassib Sibiu castiga mansa tur, dar cu siguranta va tremura miercuri, in orasul aeroport, pentru obtinerea calificarii.

In incheiere, dupa cum e obiceiul, voi acorda note sibienilor pentru prestatia lor, cu micile comentarii aferente:

Jason Smith – 9 – indiscutabil mintea limpede a echipei, jucatorul care a facut diferenta in acest meci. Cel mai bun marcator al meciului cu 18 puncte si al doilea recuperator, cu 9 astfel reusite, patrarul sibienilor si-a castigat titlul de MVP al partidei in opinia mea. Problema este ca daca se accidenteaza, Doamne fereste!!!!, nu vad cine ar putea sa ii tina locul in angrenajul gandit de Clavon.

Brandon Johnson – 6 – un meci modest facut de conducatorul de joc american al Sibiului. Eram obisnuit sa compenseze in defensiva daca nu-i mergea treaba din punct de vedere ofensiv. Astazi nu i-a prea mers nici una nici alta. Pe de alta parte, nici la inceputul sezonului trecut nu a facut furori. Poate i se incalzeste mai greu motorul...

Cristi Ban – 7 – chiar daca are o mobilitate scazuta, in cele 11 minute petrecute pe parchet, “Bibi” a reusit sa-si indeplineasca destul de bine sarcinile trasate de antrenor. Ca antrenorul a gresit punandu-l sa se apere la Capusan, un jucator mult mai mobil si mai rapid, si nu i-a prea iesit, nu i se poate reprosa lui.

Earl Brown – 7 – parca a fost cu mintea in alta parte cand echipa sibiana se afla in atac. A incercat multe si nu i-a iesit nimic. Din punct de vedere defensiv, insa, si-a facut treaba foarte bine, LeVar Seals gasindu-se mereu in imposibilitatea de a marca atunci cand in fata lui se afla septarul sibian.

Calvin Roland – 6 – mie nu-mi place deloc acest jucator. Dupa meciurile de pregatire mi-am zis sa-i mai dau nitel timp pentru acomodare, dar acum, ca au inceput meciurile care conteaza ma vad nevoit sa spun ca inafara de talie si aruncari libere, baiatu' asta nu are nimic. Jocul de pivot ii este total necunoscut, astfel ca, de fiecare data cand primeste mingea in caciula, cu spatele la cos, fie pierde mingea in timp ce se intoarce catre inel, fie reuseste cate o “chifla” de toata frumusetea. Ce-i drept, macar mai ajuta la recuperari. I-as fi dat un 5 si l-as fi declarat cel mai slab jucator sibian in acest meci, dar imi era tare dor de un slam pe recuperare... si el l-a reusit.

Octavian Popa Calota – 6 – nu o sa ascund faptul ca intotdeauna mi-a placut ca jucator, desi intotdeauna as fi avut ceva sa-i reprosez, dar in acest meci a reusit, mai ales in sferturile 3 si 4, sa ma enerveze la culme. Primul moment a fost atunci cand, dupa o recuperare ofensiva, a aruncat la cos desi aveam la dispozitie un nou atac de 24 de secunde. Din fericire a intrat, dar daca rata aruncarea?!? Si de-atunci au inceput sa se tina lant greselile, culminand cu ultimele 4 (patru!) aruncari libere ratate, pe final de meci, care au facut ca diferenta de pe tabela sa indice doar 10 puncte. Procentajul de 45,5% (5/11)de la libere este unul dezastruos. In incheierea mini-analizei prestatiei lui “Kevin” ma vad nevoit sa imi exprim nelamurirea legata de “stilul” sau de a arunca liberele si o sa va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc: e normal ca un jucator cu destul de multa experienta sa isi schimbe aruncarea in inter-sezon? Sau mi se pare mie ca si-a schimbat-o? Ca arunca mult mai cu bolta de la libere?

Mihnea Haiduc – 8 – in minutele petrecute pe parchet, tanarul romano-american si-a facut treaba destul de bine. Este cu siguranta in crestere de forma fata de meciurile de pregatire in care nu a prea reusit mare lucru. Desi a fost folosit doar 9 minute, statistica lui arata mai bine ca a altor jucatori care au petrecut mai mult timp pe parchet.

Robert Summers – 8 – ultima achizitie a sibienilor se dovedeste a fi una destul de inspirata. Sosit abia miercuri seara in Sibiu si participand la doar 4 antrenamente alaturi de colegii sai, jucatorul american a reusit sa se impuna in spatiul de 3 secunde, recuperand 11 mingi (4 ofensive si 2 defensive).

Per ansamblu jocul prestat de catre cele doua echipe a fost de un nivel destul de scazut, dar avand in vedere ca a fost primul meci oficial, sa zicem ca se accepta. Oricum, trebuie sa spun ca echipa sibiana arata ceva mai bine decat m-as fi asteptat, iar daca odata cu trecere timpului va creste in joc, cum de altfel este si normal, s-ar putea sa le aduca multe bucurii suporterilor din Sala Transilvania.

7 comentarii:

Anonim spunea...

2 lucruri nu-mi plac la articolul tau chiar daca m-ai surprins ca scri articole destul de bune: 1) continui sa ataci voalat pe clavon: Cristi Ban.."Ca antrenorul a gresit punandu-l sa se apere la Capusan, un jucator mult mai mobil si mai rapid, si nu i-a prea iesit, nu i se poate reprosa lui." intrebarea mea este la cine vroiai sa tina?! sulovici? care e mult mai masiv si are o experienta uriasa fata de el..sau levar seals care e muuult mai rapid cred ca facea otita..in plus tinea la 4-le lor adica la capusan un fel de pf vs pf daca nu a facut fata nu e vina lui clavon..deci unde a gresit?.. 2) e cam mare nota lui haiduc..putin nemeritata ca si a lui ban dar sa zicem ca ai vrut sa-i incurajezi:))

Anonim spunea...

Dute iate de mana cu Banica si Grigoras si puneti bazele unei noi hotii si anul acesta in care ploiestiul sa iasa invingatoare, esti jalnic! Fluierasi si-au meritat tot ceea ce si-au auzit ieri, ba chiar a fost prea putin.

semnat: un tenismen cum va place voua sa ne spuneti.

cronicaru' de baschet spunea...

pt anonim 1: nu continui sa-l atac, pentru ca nu am facut-o niciodata pana acum, dar sunt de parere ca aceasta "imperechere" a fost gresita si ca dee ar fi trebuit fie sa puna pe altcineva sa se apere la fie sa il schimbe pe bibi cu cineva mai rapid (mai mult de jumate din punctele lui Capusan au fost marcate cand se apara Ban la el)

Pt anonim 2: desi nu ar trebui sa ma deranjez sa-ti raspund, o s-o fac: sa le "urezi" o data, de doua, de 3 ori... inteleg... dar chiar s-a intrecut orice limita a bunului simt, iar daca tie ti-a placut ce ai auzit nu inseamna ca trebuie sa-mi fi placut si mie.

Ela Iliesi spunea...

Iar pe 1 iunie 2010 la Sibiu in Parcul Sub Arini, se va desfasura cel mai mare eveniment sportiv pentru copii din tara – Arenele de Joaca.

La eveniment participă în mod activ campioni olimpici şi mondiali, care îi vor învăţa pe copii să facă sport. Vor fi prezenţi: Gabriela Szabo (campioană mondială la atletism), Monica Roşu (campioană mondială la gimnastică), Diana Oprea (campioană mondială la fitness), Mihai Covaliu (campion olimpic la scrimă) şi Rică Răducanu.

Evenimentul include numeroase activităţi sportive pentru părinţi şi copii printre care şi baschet. :)

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro

Maria spunea...

bun aricolul

Masaj Erotic Alba Iulia spunea...

imi place cum scrii , foarte interesant articolul