vineri, 13 martie 2009

Avancronica etapa a XXVI a

CSU Atlassib Sibiu – GAZ METAN Medias
Energia Rovinari – CS Rapid Bucuresti
BCMUS Arges Pitesti – Dinamo Bucuresti
ELBA Timisoara – sta
CSM Oradea – U Mobitelco Cluj-Napoca
SCM “U” Craiova – BC Targoviste
CS Otopeni – CSU Municipal Cuadripol Brasov
BC MuresTargu Mures – CSU Ploiesti


Acestea sunt meciurile care se vor disputa in etapa a XXVI a a campionatului national de baschet, sezonul 2008-2009. Trei din cele sapte meciuri se anunta interesante, unul fiind transmis in direct de TELESPORT.


CSU Atlassib Sibiu – GAZ METAN Medias, sambata 14.03.2009, ora 17, arbitrii: Grigoras, Olaru, Epure – 1. CSU Atlassib Sibiu revine in Sala Transilvania, dupa Cupa Davis, pentru meciul impotriva co-judetenei Gaz Metan Medias. Dupa infrangerea din meciul tur, jucatorii sibieni trebuie sa obtina victoria in aceasta disputa, atat pentru a-si lua revansa cat si pentru a obtine o clasare cat mai buna la finalul sezonului regulat, in vederea play off-ului.
Meciul tur a fost pierdut de baietii nostri in 5 decembrie 2008, la Medias, cu scorul de 86-84 – un meci cu cantec, daca imi sunt permise cacofonia si doza de subiectivism. Meciul tur a fost unul care, pe langa partea baschetbalistica, a fost marcat si de incidente in tribune, datorate excesului de zel al oamenilor de (dez)ordine din sala medieseana, incidente pe care sper sa nu le vedem si in Sala Transilvania, indiferent de ceea ce se va intampla pe parchet. Dar sa lasam deoparte acest meci de trista amintire si sa vedem ce ne-ar putea astepta in meciul din această etapa.
Ambele echipe abordeaza acest meci dupa o perioada nu tocmai fasta din punct de vedere al performantelor baschetbalistice. CSU Atlassib Sibiu a pierdut trei meciuri consecutive, impotriva Pitestiului, Brasovului si Ploiestiului (meciul cu Ploiestiul a aratat o crestere in jocul elevilor lui Schomers), pierzand sansele la clasarea pe locurile 2-3 la finalul sezonului. De cealalta parte, Gaz Metan Medias a avut un retur putin mai slab decat CSU Sibiu, cu 5 infrangeri din 9 meciuri, pastrand astfel sanse mai mult teoretice de accedere in play off (meciul din etapa a XXV-a dintre Gaz Metan Medias si Energia Rovinari, castigat de medieseni, a aratat insa ca si ei sunt in crestere de forma). Cele doua echipe sunt vecine de clasament inainte de disputarea acestui meci, CSU Sibiu ocupand locul 8 si Gaz Metan locul 9, ambele cu cate un meci restant, iar Medias cu un meci in plus.
Peter Schomers va incepe, foarte probabil cu Calota, Brown, Matthews, Scott si Craciun (desi Matthews si Scott nu ar merita, avand in vedere prestatiile lor din meciul de la Ploiesti), urmand sa-i mai foloseasca de pe banca pe Johnson, Harrison, Kabengele si Andrus. De cealalta parte, Mihai Corui va incepe cu Radmanovac, Marjanovic, Jucan, Thomson si Washington si ii va ma introduce in rotatie pe Coombs, Hargrave, Dehelean, Dumitrescu si, eventual Soltau, daca va fi apt pentru acest joc (sau daca mai face parte din lotul mediesean). Oaspetii nostri stau, cel putin teoretic, mai bine decat noi la doua capitole: aruncatori de afara şi pivoti, insa, dupa cum s-a vazut in mai multe ocazii, galben-albastrii pot contracara aceste “arme” ale adversarilor si sa se impuna. Meciul va fi unul foarte strans, dar la final castigatoare va fi CSU Sibiu.
Energia Rovinari – CS Rapid Bucuresti, vineri 13.03.2009, ora 18, arbitrii: Rosu, Potra, Drugau – 1. Meciul care deschide etapa este unul simplu pentru Popescu & Co, binevenit dupa infrangerea suferita etapa trecuta la Medias. Totodata, meciul le permite gazdelor sa-si consolideze pozitia in primele 8 echipe ale campionatului. In tur, scorul a fost 47-81.

BCMUS Arges Pitesti – Dinamo Bucuresti, sambata 14.03.2009, ora 17, arbitrii: Banica, Ciulin, Anica – 1. Meci interesant in Trivale, in ciuda pozitiilor ocupate in clasament de cele doua echipe. Cu un parcurs foarte bun in retur, gazdele acestei intalniri pornesc cu prima sansa la obtinerea victoriei, in ciuda infrangerii suferite in meciul tur de la Bucuresti, scor 69-66. Meciul disputat pe 6 decembrie 2008 a fost unul foarte echilibrat, din toate punctele de vedere, dinamovistii reusind atunci sa se impuna datorita jocului bun prestat de toti titularii, mai ales Pavlovski, care a reusit 20 de recuperari. Echipa antrenata de Kusmuk s-a “intarit” fata de meciul tur prin aducerea lui Elliot si a lui Fugua, dar a si pierdut 3 jucatori: Pociukonis, Gnjato si Milovic – din acestia trei, doar Milovic avand o prestatie cat de cat buna in meciul tur, in vreme ce Dinamo l-a adus pe Williams si a renuntat la Vranic, acesta nebifand niciun minut in meciul de la Bucuresti. Cu 6 victorii in retur, din 10 meciuri, pitestenii si-au asigurat intrarea in play off, insa au in continuare nevoie de rezultate bune pentru o mai buna clasare. Dinamovistii, la cel mai slab sezon in Divizia A (cel putin de cand urmaresc eu acest sport), au sanse de – (minus) infinit la suta de accedere in play off, insa cu siguranta le vor da multe batai de cap gazdelor.

CSM Oradea – U Mobitelco Cluj-Napoca, sambata 14.03.2009, ora 18, arbitrii: Bukuresti, Sandulache, Habor – 2. Dupa ce etapa trecuta s-au impus in fata Craiovei gratie unui forcing in sfertul 4 (la pauza scorul a fost egal 43-43), clujenii se deplaseaza la penultima clasata, pentru a-si mai adauga doua puncte la “zestre” si a se apropia la doar un punct de ocupanta locului 2, ELBA Timisoara. Desi ambitiosi, jucatorii lui Attila Veres nu pot ridica pretentii la castigarea acestui meci. In tur, scorul a fost 102-66 in favoarea elevilor lui Baldwin.

SCM “U” Craiova – BC Targoviste, sambata 14.03.2009, ora 17, arbitrii: Roceanu, Martinescu Nitu, Stoica – 1. La Craiova are loc o lupta intre doua dintre codasele clasamentului, ocupantele locurilor 12 si 13. Craiova nu misca rau in perioada asta. “Semi-isprava” de la Cluj din etapa trecuta ii recomanda ca invingatori in aceasta disputa. In tur, craiovenii au castigat 89-68.

CS Otopeni – CSU Municipal Cuadripol Brasov, duminica 15.03.2009, ora 17 – in direct la TELESPORT, arbitrii: Vinasi, Grigoras, Faur – 1X2. Meciul “vedeta” al etapei este unul in care orice este posibil. Brasovenii stau mai bine in clasament, avand doua puncte in plus (ar fi fost doar unul daca Perisic nu ar fi facut greseala de a introduce 5 straini in teren in meciul cu CSU Ploiesti din tur), iar o eventuala victorie i-ar apropia la doar 1 punct de ocupanta locului 2, ELBA Timisoara. O infrangere in acest meci nu ar cobori echipa antrenata de Dan Calancea in clasament (cel putin pana la disputarea restantei dintre CSU Sibiu si Energia Rovinari). De cealalta parte, insa, gazdele au nevoie de o victorie pentru a se indeparta de locul 8 al clasamentului in vederea play off-ului. Ambele echipe au avut un parcurs foarte bun, reusind pana acum cate 8 victorii din 10 meciuri. Brasovul a fost invinsa de Cluj si Ploiesti, iar Otopeniul de Timisoara si Rovinari. Aeroportuarii abordeaza acest meci dupa o serie de 5 victorii consecutive, penultima – cea impotriva Clujului, aratand o echipa care practica un baschet frumos, dar putin riscant prin abundenta aruncarilor de-afara. Avand in vedere talia brasovenilor, aruncarile de-afara ar putea fi solutia castigarii acestui meci, insa o eficacitate scazuta la acest capitol ar fi sinonima cu “auto-ingroparea”. Brasovul practica de asemenea un baschet placut, pacat de unii jucatori ca sunt prea porniti pe comentarii, iar front-court-ul lor enervant de inalt este un avantaj pe care, pana acum putine echipe au reusite sa-l anuleze. Sunt foarte curios sa vad cum va gandi Calancea anihilarea lui Seals si Popovic, pentru ca e clar cine se va ocupa de Obradovic si Byerson, dar si ce masuri va lua Misic impotriva lui Broadus si Mandache.

BC MuresTargu Mures – CSU Ploiesti, sambata 14.03.2009, ora 18, arbitrii: Serban, Bedir, Faur – 2. Meci care nu le va da mari emotii ploiestenilor. Desi gazdele se descurca bine pe teren prorpiu, nu cred ca vor reusi sa le puna probleme oaspetilor. In tur CSU Ploiesti a castigat cu scorul de 86-75.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Gaz Metan nu cred ca va juca in primul 5 cu Marjanovic, nu mai prinde nici macar 2-3. Asa ca in primul 5 va intra cu siguranta Dumitrescu...