luni, 15 decembrie 2008

Muresenii, la inaltime doar in tribune



CSU Atlassib Sibiu – BC Mures Targu Mures 102 – 84 (31-11;16-21;32-22;23-30)


Si-a mai trecut o etapa din sezonul 2008-2009, de data asta fara niciun gram de emotie pentru sibieni. La ora inceperii meciului, sala Transilvania din Sibiu mai avea suficiente locuri libere, mai ales in sectoarele A si B, tribuna in care stau, de obicei, galagiosii suporteri sibieni, dar in care, pentru acest meci au venit si suporterii oaspetilor. Se anunta o atmosfera de zile mari in tribune, lucru care s-a si intamplat, cunoscuta fiind si prietenia dintre cele doua galerii. Eu am ales sa urmaresc acest meci din spatele vitrinelor barului si am putut sa urmaresc, cu foarte mare atentie atat prestatia de pe parchet a jucatorilor cat si cea din tribune, a suporterilor.


Jocul a fost unul fara istoric, jucatorii sibieni monopolizandu-l de la un capat la altul, cea mai mare diferenta inregistrata pe tabela fiind de 34 de puncte in favoarea galben-albastrilor. Pe fondul jocului, pe alocuri, haotic al oaspetilor, sibienii au reusit o aparare foarte eficienta, la finalul meciului statistica indicand 17 interceptii si 8 capace. Din punct de vedere defensiv, cei mai buni jucatori sibieni au fost Johnson si Craciun, in timp ce in faza ofensiva s-au remarcat Matthews si acelasi Johnson. De mentionat ca pe parcursul acestui meci jucatorii sibieni au pierdut mingea de nu mai putin de 24 de ori, singurul jucator fara greseala la acest capitol fiind Cristian “Bata” Craciun (dupa cum il numesc, meci de meci, comentatorii TELESPORT). Cele doua formatii de start alese de catre cei doi tehnicieni au fost: Johnson, Brown, Matthews, Scott si Craciun pentru CSU Sibiu, respectiv Cooley, Pora, Jakab, McKenna, Wingate pentru BC Mures. Dupa ce au deschis scorul prin Jakab, jucatorii mureseni au cedat initiativa, astfel jucatorii sibieni reusind sa se desprinda, incet-incet, gratie prestatiilor foarte bune in faza de atac ale lui Johnson si Matthews. La sfarsitul primului sfert, sibienii au pus intre ei si oaspeti o linistitoare diferenta de 20 de puncte. Desi aveau un avantaj consistent, jucatorii sibieni nu s-au relaxat, astfel incat diferenta minima de pe tabela a scazut in acest sfert la doar 15 puncte, o data la mijlocul sfertului, iar apoi la finalul acestuia. Acest sfert a fost “piperat” de doua executii spectaculoase ale lui Michael Harrison, un alley-oop din pasa lui Calota, si un slam dunk din pasa lui Matthews, si de o serie de capace ale jucatorilor nostri, Kabengele, Brown si Craciun. Au fost insa multe mingi pierdute si multe faulturi facute de jucatorii nostri. Astfel, in acest sfert elevii lui Schomers au acumulat 10 greseli de echipa, iar Calota, pentru al doilea meci consecutiv, a intrat in pauza mare cu 4 greseli personale. Scorul la pauza: 47 -32.


Dupa cum se stie, sfertul 3 ne-a adus intotdeauna mari emotii, atat in meciurile disputate acasa, cat si in deplasare. De data asta, nu a mai fost asa. Dupa ce muresenii au marcat primul cos al sfertului, prin Wingate, sibienii au marcat 7 puncte consecutive, pentru a duce din nou diferenta la 20 de puncte, dupa doar doua minute de joc efectiv din acest sfert. Pentru 5 minute scorul s-a situat in permanenta in jurul acestei diferente, iar Matthews si Johnson ( de doua ori) au dus, pentru prima data in acest meci, diferenta la 25, cand mai erau putin peste doua minute de joc. A urmat apoi o alternare a reusitelor de la un panou la altul, prin aruncari libere si reusite de la 2 puncte, CSU castigand acest sfert la o diferenta de 10 puncte, pentru o diferenta totala pe tabela de 25. Un sfert castigat categoric de jucatorii sibienii, care ne da sperante ca am scapat de prostul obicei de a pierde, uneori chiar meciuri, in aceasta perioada. Sfertul 4 este inceput in forta de jucatorii sibieni, care cresc diferenta, pentru prima data in acest meci, la peste 30 de puncte, dupa ce reusesc sa marcheze 6 puncte, fara a primi niciunul. In ciuda diferentei mai mult decat linistitoare, tehnicianul german al echipei sibiene nu trimite in teren toti jucatorii aflati pe banca, singurul jucator introdus pe parchet fiind Andrus, care a intrat cand mai erau 5 minute si 35 de secunde de joc, dupa ce Calota a acumulat a cincea greseala personala. In acest final de meci, singurul scop al jucatorilor sibieni parea sa fie marcarea a peste 100 de puncte pentru prima data in acest sezon pe teren propriu, galben-albastrii reusind acesta performanta doar in deplasarea de la Oradea, unde au marcat 101. “Rusul” intra timorat pe teren, comite repede 3 greseli personale si rateaza doua aruncari din afara semicercului aflat la 6,25 metri, insa el este cel care marcheaza ultimul cos, depasind astfel suta si stabilind scorul final: 102-84. M-a impresionat placut reactia bancii sibiene din momentul marcarii ultimului cos, toti jucatorii ridicandu-se in picioare si invartind deasupra capului prosoapele sau echipamentele din dotare. Nu mi-a placut ca acelasi Andrus, incercand o pasa pretentioasa “cu pamantul” pentru un alley – oop de efect al lui Kabengele, a fost certat foarte tare de directorul tehnic, Mircea Vulc, starnind si supararea lui Peter Schommers.


In ciuda scorului final de pe tabela, in tribune atmosfera a fost una lipsita de tensiuni, suporterii celor doua echipe incurajand impreuna, ambele echipe si aplaudandu-se reciproc. Felicitari invingatorilor si suporterilor lor, cinste invinsilor si suporterilor acestora. Daca ar fi sa imi exprim o parere mai mult decat subiectiva, as spune ca echipa mureseana nu-si merita suporterii. Daca ar fi sa fiu sincer, as spune ca pana nu demult acelasi lucru l-am crezut si despre echipa noastra. Jucatorii sibieni s-au incapatanat, meci de meci, sa ma contrazica si au reusit sa imi arate ca m-am inselat. Ar fi cazul ca si jucatorii mureseni sa faca la fel si sa inceapa sa castige (mai ales in “Jungla” din Targu Mures) cat mai multe meciuri, mai putin cele jucate impotriva noastra, in retur si, daca va fi cazul, in play-off. In rest, HAI CSU si respect Mures!!!


La final, dupa cum mi-e obiceiul, ma dau din nou mare cunoscator, mai mare decat pe analiza jocului, si dau note jucatorilor sibieni care au intrat pe parchet. Astfel, notele (si aprecierile), in ordinea numerelor de pe maieu sunt: Matthews – 7,5 (peste sapte, dar nu destul de mult pentru un opt. S-a descurcat bine in apropierea inelului si la aruncarile libere, dar a exagerat cu aruncarile de 3 puncte, cele 11 aruncari incercate insemnand 42% din totalul aruncarilor de la distanta ale CSU Sibiu. Un alt aspect care il tine departe de nota 8 este prestatia din aparare, unde nu a facut un joc slab, dar nici nu a stralucit), Johnson – 9 (din punctul meu de vedere MVP-ul meciului, el fiind votat si de suporteri pe forumul CSUFans si fiind declarat chiar MVP-ul etapei a XII a de catre site-ul http://www.numaibaschet.ro/. Jocul excelent facut atat in atac cat si in aparare se regaseste in cele 21 de puncte marcate, 10 recuperari - din care 6 ofensive, 7 pase decisive si 4 interceptii), Brown – 6 (putin pierdut in jocul de astazi, atat in ofensiva cat si in defensiva, singura sa reusita notabila fiind capacul din spate reusit la Cooley), Harrison – 8 (din nou un joc bun facut de jucatorul american. Acesta, desi a marcat doar “de sus” - de doua ori, si din aruncari libere, si-a facut simtita prezenta sub panouri, reusind 9 recuperari si doua capace. Foarte util echipei in minutele petrecute pe parchet), Popa Calota – 6,5 (conducatorul de joc sibian a reusit din nou sa fie eliminat cu cinci greseli. In cele 11 minute petrecute pe parchet, acesta a alternat momentele bune cu cele mai putin bune, spre rele. Daca ar fi reusit sa ramana mai mult timp in teren, cu siguranta ar fi primit o nota mai mare, intrucat mie mi-a lasat impresia ca incepuse sa isi intre in ritm), Scott – 8 (inca ma intreb cum naiba a reusit omul asta sa termine meciul fara niciun fault? Mie nu mi-a lasat impresia ca s-ar fi fofilat de faza aparare, ba mai mult, s-a si batut sub panouri, reusind 8 recuperari), Andrus – 6,5 (a intrat timorat in teren si, spre marea mea surprindere, a ratat de doua ori de-afara, liber fiind, pentru ca apoi sa marcheze cu om pe el. Daca ar juca mai multe minute, ar fi mult mai util echipei, pentru ca si-ar recapata increderea in el), Craciun – 8 (excelent in aparare. Cele 7 recuperari, 4 capace si 2 interceptii au aratat ca se poate conta pe el. Chiar daca in atac a reusit doar un cos din 5 aruncari incercate – 2 de 2 si 3 de 3, “Bata” a facut un meci bun), Brice Kabengele – 6,5 (nu a fost un meci foarte reusit pentru romano-francezul lui CSU).

Niciun comentariu: