joi, 15 ianuarie 2009

Avancronica etapa a XVI a

CSU Atlassib Sibiu – SCM “U” Craiova
CS Otopeni – CSM Oradea
BC Mures Targu Mures – ELBA Timisoara
CSU Ploiesti – BCMUS Arges Pitesti
CSU Municipal Cuadripol Brasov – Energia Rovinari
BC Targoviste – GAZ METAN Medias
U Mobitelco Cluj-Napoca – CS Rapid Bucuresti
Dinamo Bucuresti – sta

Dupa o asteptare lunga pentru cei mai multi iubitori ai fenomenului, divizia A de baschet revine in noul an cu prima etapa din returul campionatului. Doua meciuri tin capul de afis al etapei, din care doar unul televizat (Brasov - Rovinari). La inspiratia pe care a avut-o in acest sezon TELESPORT-ul la meciurile transmise, cred ca optiunea de a nu transmite meciul de la Ploiesti este o decizie inteleapta. Sper doar ca meciul dintre Targu Mures si Timisoara sa merite sa fie transmis. Asadar ne asteapta o noua serie de meciuri, iar in prima etapa din acest an acestea sunt:

CSU Atlassib Sibiu – SCM “U” Craiova, Sambata 17.01.2009, ora 17, arbitrii: Serban, Faur, Drugau – 1. Un inceput de an “linistit” pentru elevii lui Schomers, care, desi au transpirat din greu doua sferturi in meciul tur, vor trece de aceasta prima etapa fara emotii. Sper ca infrangerea din meciul de pregatire de la Cluj sa ii fi motivat pe galben-albastri suficient pentru debutul in meciurile oficiale ale anului 2009. De mentionat ca “universitarii” craioveni s-au despartit in aceasta iarna de cel mai valoros jucator roman din lot, Silviu Lupusavei parasindu-i pentru a merge la ELBA Timisoara.

CS Otopeni – CSM Oradea, Sambata 17.01.2009, ora 18, arbitrii: Martinescu Nitu, Sandulache, Prisca – 1. Intariti cu 3 jucatori sarbi si un jucator roman de perspectiva, jucatorii (deja nu le mai putem spunem juniori) de la Oradea vor avea o misiune imposibila in orasul aeroport. Echipa antrenata, inca, de Perisic a reusit unul din transferurile de senzatie ale acestui intersezon, aducandu-l din nou in Romania pe unul din cei mai spectaculosi jucatori care au evoluat pe plaiurile mioritice – LeVar Cortez Seals. Pe langa aceasta mutare, in acest retur revine si Bojan Obradovic dupa gravele probleme de sanatate pe care le-a avut in turul campionatului. Ramane de vazut cat de “in forma” sunt cei doi, insa in acest prim meci nu prea conteaza, victoria fiind clar de partea gazdelor.

BC Mures Targu Mures – ELBA Timisoara, Sambata 17.01.2009, ora 19 – in direct la TELESPORT, arbitrii: Banica, Udrica, Anica – 2. De cand s-a aflat programul meciurilor transmise in aceasta etapa ma tot gandesc ce o fi atat de special la acest meci. Pentru mine rezultatul final este unul clar, singura necunoscuta ramanand doar diferenta de pe tabela. BC Mures a pierdut 3 jucatori in acest inter-sezon si, deocamdata a adus doar unul – lituanianul Pociukonis de la Pitesti. De cealalta parte Timisoara l-a transferat pe Lupusavei de la Craiova, ceea ce nu poate dauna jocului proaspetei vice-campioane a Ligii Europei Centrale de Baschet. Singurul atu al gazdelor este atmosfera din tribune, aspect care nu cred ca va influenta rezultatul meciului.
CSU Ploiesti – BCMUS Arges Pitesti, Sambata 17.01.2009, ora 19, arbitrii: Ciulin, Olaru, Bedir – 1. “Razbunarea va fi crunta!!!” - Mai mult ca sigur asta este in mintea campionilor pentru acest meci. Fara niciun transfer in intersezon (singura schimbare fiind facuta in timpul turului: Wheeler – Krauser), ploiestenii stau mai bine la capitolul omogenitate decat adversarii lor. Pitestenii au pierdut doi jucatori: Pociukonis si Milovic, si au adus alti doi Elliot (inca dinaintea terminarii turului) si Razic. Desi initial se vorbea ca Bubanja va ajunge si el la Pitesti, in calitate de jucator-antrenor secund, se pare ca acesta nu va face parte din lotul lui Kusmuk pentru acest retur. In plus, Paul Helcioiu nu a reluat antrenamentele, ceea ce inseamna ca oaspetii abordeaza acest meci fara a avea niciun conducator de joc veritabil in garnitura. Desi in meciul tur elevii lui Kusmuk au reusit sa ii bucure pe iubitorii de baschet din Pitesti, la Ploiesti se duc fara nicio sansa. M-as hazarda sa pronostichez o victorie a gazdelor la minim 20 de puncte.

CSU Municipal Cuadripol Brasov – Energia Rovinari, Duminica 18.01.2009, ora 16:30 – in direct la TELESPORT, arbitrii: Serban, Olaru, Epure – 2 (de mentionat ca site-ul federatiei nu spune nimic de televizarea acestui meci) – 2. Fara doar si poate cel mai interesat meci al etapei se joaca la Brasov. Gazdele au facut o singura achizitie in intersezon – sarbul Milovic de la BCMUS Arges Pitesti, dar nu au renuntat la vreun jucator. Din pacate pentru spectacolul baschetbalistic, temperamentul si comportamentului jucatorului sarb se muleaza perfect pe cel al echipei, astfel incat meciurile echipei antrenate de Dan Calancea vor fi mult mai mult “presarate” cu reprosuri la deciziile arbitrilor, certuri cu adversarii si, deloc exclus, incaierari. De cealalta parte, echipa antrenata de Theo Evans a achizionat un nou jucator american, recomandat ca un foarte bun aruncator de 3 puncte – Paul Hafford, si a renuntat la 4 dintre jucatorii romani, care oricum nu au prins minute in turul de campionat. Daca meciul tur a fost castigat de olteni la un singur punct, in aceasta prima etapa a returului va consemna o victorie mai lejera a acestora. Va fi un meci greu in care lupta de sub panou dintre “uriasii de sub Tampa” (alintati de un prieten de-al meu “tampitei”) si pivotii Rovinariului – Green si Trim si precizia aruncarilor din afara semicercului de la 6,25 vor fi decisive. Din nou ma hazardez in afirmatii si spun ca raportul recuperarilor va fi unul foarte echilibrat, ca si cel al reusitelor de doua puncte, insa la aruncarile de afara oaspetii vor avea intre 3 si 6 reusite mai mult decat gazdele. Asadar, victorie pentru Energia intre 9 si 18 puncte.

BC Targoviste – GAZ METAN Medias, Sambata 17.01.2009, ora 18, arbitrii: Stoica, Dima, Negrea – 2. Desi au schimbat antrenorul si o mare parte din jucatori, mediesenii pornesc ca favoriti in fata echipei antrenate de Tudor Costescu. Mihai Corui continua drumul inceput la Mures ca stil de joc si tipuri de jucatori folositi, ba chiar a adus doi jucatori de la fosta sa echipa (Hargrave si Coombs). Jucatorii de la BC Targoviste au aratat in turul campionatului ca nu isi vand pielea usor, insa nu au facut fata echipelor care se bazeaza pe un joc in viteza, acest aspect fiind unul foarte important pentru tehnicianul mediesean, cheia victoriei in aceasta disputa.

U Mobitelco Cluj-Napoca – CS Rapid Bucuresti, Sambata 17.01.2009, ora 19, arbitrii: Epure, Habor, Puf – 1. Noua garnitura a lui Tab Baldwin intra in 2009 cu un meci usor, in fata codasei diviziei A. In intersezon echipa clujeana a transferat 4 jucatori – doi conducatori de joc (Milacic si Muntean) si doi pivoti (Roberts si Krstanovic). Dupa cum s-a vazut in turul campionatului, aceste pozitii au fost cele mai deficitare in angrenajul gandit de antrenorul clujean, ceea ce face din echipa universitara un adversar redutabil pentru orice echipa in acest retur. Antrenament cu public – asta se va intampla sambata in “Horia Demian”.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Apropo:te-ai cam inselat in privinta rezultatului de la Mures dintre BC Mures si Elba Timisoara!!!

cronicaru' de baschet spunea...

Ce sa-i faci? Se mai intampla:)Sincer,imi pare chiar bine ca m-am inselat. Intr-un comentariu al cronicii meciului sibiu-craiova mi-a mai atras cineva atentia in acest sens, mi-am recunoscut greseala si mi-am turnat niste cenusa in cap:)