miercuri, 15 octombrie 2008

Am scos capul in Europa

C.S.U. Atlassib Sibiu – Banvit B.C. 67 – 74 (19-23;11-15;9-18;28-18)

In fata unui public nu foarte numeros (site-ul FIBA mentioneaza 800 de spectatori, site-ul numaibaschet 1500, eu fac media si zic 1150), CSU a debutat in Eurochallenge Cup 2008-2009, ieri, incepand cu ora 17:00. Echipe aliniate de cei doi tehnicieni au fost: Johnson, Andrus, Matthews, Scott si Harrison, pentru Sibiu, respectiv Crispin, Topalogu, Cankaya, Johnson si Williams pentru echipa din Bandirma. Ce nu inteleg eu, referitor la acest prim 5 aliniat de CSU este ca, parca, in Cupele Europene, sezonul acesta, fiecare echipa joaca dupa regula strainilor aplicata in campionatul din care provine. Daca CSU Sibiu joaca in campionatul Romaniei, iar in acest campionat trebuie sa ai tot timpul un roman in teren, unde e romanul? Sa nu mai vorbim si de faptul ca cea mai mare parte a meciului am fost cu 5 americani get-beget in teren. Dar in fine... asta poate este mai putin important decat meciul in sine.
Deci, echipele au intrat in teren, arbitrul a aruncat mingea in sus si a inceput meciul. Primul sfert a fost o insiruire de ratari ale jucatorilor nostri, mai ales Matthews - care nu a reusit sa marcheze decat 2 puncte (din aruncari libere), cu un plus in aparare, care a functionat destul de bine, reusind astfel sa faca fata atacurilor turcilor. Banvit, departe de ce ma asteptam. Inafara de o disciplina tactica si doi jucatori (Crispin si Williams) de invidiat, nimic. Era clar o echipa de batut. Daca ofensiva noastra mergea - dupa cum bine a zis cineva, poate s-a insistat mai mult pe pregatirea defensiva decat pe cea ofensiva, meciul era al nostru fara probleme. Daca in primul si al doilea sfert ne-am tinut aproape de turci, cate 4 puncte pe fiecare sfert, cu tot cu aceste probleme de atac, este evident ca altul ar fi fost deznodamantul daca am fi bagat mingea in cos mai mult. Schommers a incercat sa faca ceva pentru a impulsiona atacul, introducandu-l in prima instanta pe Calota, care din pacate nu a reusit sa faca nimic, iar apoi pe Rice, care a miscat cat de cat, dar nu suficient pentru a pune atacul pe picioare, singurii jucatori care au reusit sa marcheze mai consistent in aceste doua sferturi fiind Johnson, Harrison si Scott. In aceste doua sferturi turcii s-au impus mai ales datorita prestatiilor jucatorilor americani Crispin, Johnson si Williams. Astfel scorul la pauza a fost 30 – 38, diferenta nesperat de mica in fata unei echipe pe care o credeam puternica, in ciuda jocului ofensiv aproape dezastruos facut de echipa noastra.
In timpul pauzei a avut loc un incident in drumul spre vestiare: Bryant Matthews, foarte suparat fiind ca nu i-a iesit nimic in cele 17 minute petrecute in teren, a lovit geamul unui hidrant, reusind sa se aleaga cu 5 taieturi de toata frumusetea la mana dreapta, care insa nu sunt grave (unii zic ca din fericire, altii ca din pacate). Oricat de prost ar fi jucat in primele doua sferturi, la ceea ce avea sa se intample in sfertul 3, poate ar fi fost nevoie de el in teren.
Sfertul 3 a fost un cosmar pentru CSU Sibiu, care a reusit sa marcheze primele sale puncte dupa aproape 6 minute si jumatate de joc, terminand sfertul cu doar 9 puncte marcate, toate de catre Cortney Scott. Pe parcursul acestui sfert, in dezastrul acela general, si-a facut aparitia pe parchet si Cristi Craciun, care insa nu a reusit sa faca nimic in atac, dar a pus osul la treaba in aparare, reusind, alaturi de ceilalti coechipieri sa tina situatia in frau cat de cat, astfel incat turcii au marcat doar 18 puncte. Pentru cele 10 minute care au urmat, insa, parea ca toata lumea a uitat de sfertul 3. Sala a luat foc pentru ca CSU a inceput sa dea puncte, apropiindu-se la un singur cos distanta de adversarii lor. A fost o revenire datorata si unei aparari zona pressing (specialitatea casei la Peter Schommers) pe tot terenul care a dat roade. Insa nu a fost suficient pentru a castiga meciul. Mai mult, unii jucatori, uitand parca faptul ca urmeaza si un retur pentru stabilirea echipei care accede in urmatoarea runda a Eurochallenge Cup, au faultat pe final de meci, facand ca diferenta finala de pe tabela sa fie de 7 puncte, in loc de 3 sau 4.
Pentru CSU urmeaza un retur dificil, martea viitoare la Bandirma, in care calificarea noastra ar putea depinde foarte mult de oboseala acumulata de jucatorii echipei Banvit. Asta deoarece Sibiul sta sambata, in timp ce in campionatul Turciei se joaca, Banvit BC avand de infruntat o adversara dificla, si-anume echipa Efes Pilsen Istanbul, echipa care a terminat sezonul regulat 2007-2008 pe locul 2 in campionatul Turciei.

Ca de obicei, o sa dau si note jucatorilor care au jucat aseara, iar acestea sunt:
Bryant Matthews – 2 (nu stiu ce naiba e in capul lui, dar daca nu mai poate nici sa dea cos, e chiar inutil echipei, intrucat in aparare nu conteaza), Brandon Johnson – 7 (poate deveni o piesa importanta a echipei, intrucat e americanul care practica cea mai buna aparare dintre noii veniti si pare a fi si cel mai cerebral. De mentionat ca a terminat meciul de aseara in double-double, cu 15 puncte si 10 recuperari), Denarryl Rice – 5 (desi nu a stralucit, a dat elan echipei in sferturile 2 si 4 prin aruncarile de 3 marcate – cate una in fiecare sfert), Michael Harrison – 6 (al doilea jucator care a terminat meciul in double-double, cu 14 puncte si 10 recuperari. Este cel mai constant dintre jucatorii Sibiului si, daca nu ar fi aruncat de 3 ori de la 3 puncte, poate i-as fi dat si lui 7), Octavian Popa Calota nu primeste nota pentru cele 4 minute petrecute pe parchet, Cortney Scott – 8 (fara doar si poate cel mai bun jucator al echipei noastre in meciul de aseara. A fost doar la o recuperare de double-double, terminand meciul cu 23 de puncte si 9 recuperari. Daca luam in calcul si faptul ca el a marcat toate cele noua puncte ale echipei noastre din sfertul 3, mai ca i-as da nota 9. De mentionat ca Scott a ramas pe teren toate cele 40 de minute, fiind singurul jucator care nu a fost schimbat in acest meci), Alexei Andrus – 2 (11 minute petrecute pe parchet, 4 aruncari de 3 puncte, 0 reusite si un fault. Un bilant mai mult decat negativ pentru “romanul” nostru), Cristi Craciun – 3 (a jucat putin si a facut-o prost – cel putin in atac, pentru ca apararea s-a miscat mai bine cu el in teren, chiar daca nu i-a putut face fata pivotului american de la Banvit in relatie om la om), Chad Bell – 5 (a fost singurul jucator care a reusit sa il incomodeze pe pivotul mai sus mentionat al turcilor. A reusit cumva sa si recupereze, insa in atac... vai de el. Deocamdata nu pot decat sa sper ca Schommers are dreptate si ca Bell va creste in ceea ce priveste jocul ofensiv).

Pe langa jocul slab al echipei, care m-a enervat la culme, nu pot sa nu remarc lipsa de bun simt al unora dintre participantii la acest meci, in calitate de spectatori, care au inceput sa huiduie, fluiere si chiar sa injure jucatorii nostri in momentele mai delicate din sfertul 3. Ar trebui sa ii sustinem pe baieti, chiar daca nu suntem mandri de ei tot timpul. Pe astia ii avem, cu astia defilam.
Cam atat deocamdata de pe acest mal al Cibinului. Numai bine tuturor si HAI CSU!

3 comentarii:

adela mohanu spunea...

Ai dreptate.

Pe mine m-a certat Alin că m-am luat de un băiat din stânga mea, care îl bălăcărea pe Bell de parcă el l-ar fi făcut. Şi i-am zis: uită-te la omul lui pe atacul turcilor şi numără de câte ori marchează.

Drept îi, totuşi, că în atac îi muci...

Brylu spunea...

am scos capul in europa si l-am bagat repede la loc. doamne ajuta in retur. io zic ca se poate.

cronicaru' de baschet spunea...

brylule, l-am scos... si-atat:) sincer, ceva sperante am si eu, dar poate mai mici ca ale tale. au aratat ca se poate, dar fara sa convinga. insa cine stie...