sâmbătă, 25 octombrie 2008

What's up, coach?



Pe site-ul pulsulsibian.ro a aparut zilele trecute un interviu cu fostul capitan al CSU Atlassib Sibiu, Darnell “Dee” Clavon, care a aprins spiritele in randul suporterilor sibieni. Foarte probabil, nici conducerea clubului nu a ramas indiferenta la spusele fostului jucator al Sibiului.
Intr-un atac foarte dur la adresa tehnicianului Peter Schommers, Dee a declarat ca acesta nu este un antrenor bun, ba mai mult, favorizeaza jucatorii americani pe care ii aduce el la echipa. Ca este sau nu un bun antrenor, nu ma pot pronunta, dar daca si sezonul acesta va reusi sa faca ce a reusit sezonul trecut, inseamna ca da. In ceea ce priveste favorizarea jucatorilor adusi de el la echipa... Ei bine, aici este deja o cu totul alta mancare de peste, in care imi permit sa ma bag si eu nitel, intrucat am vazut, de mai multe ori comportamentul acestuia fata de americani si romani si, cu parere de rau, trebuie sa spun ca se poarta diferit cu ei. De multe ori, pentru intregul antrenament de doua ore, abia daca le vorbeste jucatorilor autohtoni, petrecand foarte mult timp alaturi de jucatorii americani, explicandu-le acestora diverse scheme de joc si povestind cu ei (ce-o fi, ca nu auzeam). Si in joc este vizibila aceasta atitudine pro-americana a antrenorului, care se incapataneaza sa tina in teren jucatorii americani chiar si atunci cand nu joaca absolut nimic si nu incearca sa joace cu romanii sau rusul, care, si acum nu ma poate contrazice nimeni, sunt mult mai disciplinati din punct de vedere tehnico-tactic decat colegii lor de peste ocean. Ca nu sunt la fel de spectaculosi, asa e... dar spectacolul nu iti aduce victoria. Scriind randurile astea mi-am adus aminte si de declaratia lui Theo Evans, antrenorul Energiei Rovinari, care spunea ca, dupa cum vede el baschetul din Romania, americanii sunt intotdeauna invinuiti pentru infrangeri. Ei bine, la Sibiu e exact invers din perspectiva antrenorului. Ori de cate ori ceva nu merge, indiferent ca se intampla la antrenamente sau intr-un meci oficial, jucatorii romani sunt scosi vinovati. Daca nu ii dai credit unui jucator, oricine ar fi el si orice nationalitate ar avea, nu poti sa ai pretentii ca atunci cand il trimiti in teren sa nu clacheze psihic. Sau daca se intampla ca in meciul disputat acasa cu Banvit, cand trimiti in teren doar jucatori americani si, din cand in cand cate un roman sau rus, nu poti sa ai pretentii ca jucatorul respectiv, care a stat 30 de minute pe banca sa iti joace ca cel care a inceput meciul. Si daca face o greseala il scoti repede, ca este inadmisibil. Dar trimiti in teren tot americanul pe care l-ai scos inainte si care nu jucase nimic, ca el poate sa greseasca si de 100 de ori intr-un meci.
Daca toate astea nu inseamna ca Schommers ii favorizeaza pe americani, atunci ce inseamna? Sunt americanii chiar atat de buni? Sunt romanasii nostri chiar atat de slabi? Nu cred. Americanii si romanii pe care CSU Sibiu ii are anul acesta in lot sunt de valori apropiate. Si-atunci de ce, Herr?
Era sa uit, la naiba. CSU va juca azi in deplasare la Oradea, un meci contand pentru etapa a treia a Diviziei A la baschet. Schommers a anuntat ca isi va menaja titularii, pentru a-i odihni dupa meciul greu din Turcia. Mi se pare o strategie buna, dar daca menajezi titularii, de ce lasi acasa doua rezerve (Ban si Codin)?

Niciun comentariu: