joi, 5 februarie 2009

Avancronica etapa a XIX a

U Mobitelco Cluj Napoca – CSU Atlassib Sibiu
BC Targoviste – sta
Dinamo Bucuresti – CSU Municipal Cuadripol Brasov
CS Rapid Bucuresti – CSU Ploiesti
GAZ METAN Medias – BC Mures Targu Mures
Energia Rovinari – CS Otopeni
BCMUS Arges Pitesti – SCM “U” Craiova
ELBA Timisoara – CSM Oradea

Una din cele mai importante etape pentru suporterii sibieni se desfasoara in acest weekend. Aceasta a XIX a etapa ne invita la “derby-ul Ardealului”, Cluj – Sibiu, meci ce poate fi vizionat si in direct pe TELESPORT. Alte meciuri interesante se mai desfasoara la Targu Jiu, Bucuresti (daca jucatorii dinamovisti se vor prezenta la meci) si Medias.

U Mobitelco Cluj Napoca – CSU Atlassib Sibiu, Sambata 07.02.2009, ora 19 – in direct la TELESPORT, arbitrii: Grigoras, Serban, Anica – 1 X 2. Inainte de a spune ceva despre meciul in sine, vreau sa fac cateva referiri la declaratia data de Carmen Tocala, presedinta FRB, pentru TELESPORT. Cu precadere o sa fac referire la partea finala a acesteia: “Este partea frumoasa a lucrurilor si din cand in cand ne este necesara. Cum s-ar mai scrie pe prima pagina, daca nu ar fi un incident sau putina violenta? Am trece neobservati. Pana la urma, nu ca ne-o dorim, dar face parte din tactica fiecarei echipe.” Pai bine tanti Carmen... chiar asa? Ajungem sa ne bucuram cand apar incidente? Cum naiba sa fie partea frumoasa? A cui parte frumoasa? Necesara cui? “Putina violenta”?!?! Oricata violenta ar fi in salile de sport, pe parchet sau in tribune, e prea multa. Dumneavoastra spuneti ca putina violenta nu strica pentru ca ajuta la aparitia baschetului pe prima pagina... Pai baschetul ar trebui sa fie material de “stirile de la ora 5”? Mai bine trecem neobservati decat sa ne remarcam prin asa ceva. Asta e umila mea parere, dar poate de-asta nu eu sunt presedintele federatie, ci ea. Mai bine zic cate ceva despre evenimentul in sine (pentru ca noi, suporterii, atat sibieni cat si clujeni, il vedem ca un eveniment), care sper sa nu se ridice la nivelul “asteptarilor” doamnei mai sus mentionate.
Dupa o campanie de transferuri in inter-sezon in care s-au “astupat” golurile lotului din tur, echipa antrenata de Tab Baldwin arata (nu ma refer la frumusete) din ce in ce mai bine. Cu doi noi conducatori de joc si doi pivoti, pozitiile deficitare ale alb-negrilor in prima parte a campionatului, acestia au devenit o echipa periculoasa pentru orice oponent din Divizia A. Chiar daca in etapa a XVIII a a fost randul lor sa stea, clujenii nu pot spune ca s-au odihnit, chiar antrenorul lor declarand in conferinta de presa din 3 februarie ca i-a supus unor antrenamente intense in vedere acestei partide. In aceeasi declaratie, Tab Baldwin a apreciat echipa sibiana ca fiind una “imprevizibila, care pune mare presiune in aparare” dar ca este randul clujenilor sa arate ca sunt mai buni. [Declaratii Tab Baldwin preluate de pe site-ul oficial al U Mobitelco]
Sibienii se prezinta la acest meci cu probleme de lot, Craciun si Calota fiind inca nerefacuti dupa accidentarile suferite in etapa a XVIII a, respectiv a XIX a. Directorul tehnic declara intr-un interviu acordat revistei CSU Fans Magazin si preluat de site-ul halfcourt, ca adversarii din aceasta disputa “s-au intarit, au bani, se apropie de cei de la Ploiesti” si ca, din punctul sau de vedere, meciul este unul foarte dificil pentru echipa sibiana care, totusi, va castiga.
Parerea mea, proprie, personala si atat, este ca ne va astepta un meci nu cu mult mai bun decat cel din tur, cand sibienii s-au impus la o diferenta de 10 puncte (80-70), cei mai buni marcatori ai celor doua echipe fiind Johnson, cu 18 puncte, respectiv Gibson, cu 23. Datorita celor doua absente din lot, sibienii au la dispozitie doar 3 jucatori romani: Kabengele, Ban si Dohi (nu cred ca Schomers il va arunca in lupta pe tanarul Lefter), care nu vor putea evolua la capacitate maxima in faza defensiva, intrucat eliminarea oricaruia dintre ei ar fi problematica, in timp ce a tuturor ar fi dezastruoasa. Ca prim 5 Schomers va incepe, foarte probabil, cu Johnson, Kabengele, Matthews, Scott si Harrison. Dintre jucatorii romani, cel mai folosit va fi probabil Kabengele, acesta putand fi inlocuit cu Brown sau Andrus, dar trebuind sa il inlocuiasca la randu-i pe Matthews. De cealalta parte, Baldwin, din multiple variante de 5, luate cate 12, va incepe, cel mai probabil cu Gibson, Szijarto, Cuic, Lapuste si Krstanovic, acesta fiind in opinia cronicarului, fara sa desconsider restul jucatorilor clujeni, cel mai bun 5 posibil la Cluj in momentul de fata.
Dupa cum am scris si mai sus, nu cred ca jocul va fi unul foarte atractiv din punct de vedere baschetbalistic, in acest sens doar duelul intre extremele mici, Matthews si Cuic, fiind unul care ar putea sa starneasca interesul. Nu este de neglijat nici lupta sub panou, unde Scott s-a descurcat bine atat in fata uriasilor Brasovului cat si in fata campionului Griffith. Meciul va fi presarat cu suficiente greseli pentru a-i scoate din minti pe suporterii ambelor echipe. Incarcatura jocului nu permite celor doua echipe sa joace la potential maxim. Pe de-o parte oaspetii trebuie sa confirme jocul bun care a dus la doar trei infrangeri in sezonul regulat... toate la diferente mici. Clujenii trebuie sa castige pentru a se apropia cat mai mult de primele 3 locuri ale clasamentului... Si toate astea pe langa incarcatura deja existenta la orice disputa intre aceste doua echipe.
In incheiere, ca sa nu mai bat campii aiurea cu teoriile mele, o expun pe ultima: oricare dintre echipe are sansa la victorie, balanta fiind putin mai mult inclinata spre gazde. Oricine va castiga, nu o va face la o diferenta mai mare de 10 puncte, ceea ce la finalul sezonului va fi in favoarea Sibiului.

Dinamo Bucuresti – CSU Municipal Cuadripol Brasov, Sambata 07.02.2009, ora 17, arbitrii: Olaru, Ciulin, Dima – 2. Daca situatia banilor la clubul bucurestean nu se rezolva, exista riscul ca acest meci sa nu se dispute. Ar fi o premiera in istoria baschetului romanesc... si cui ii sade cel mai bine sa ofere premiere, de orice fel, daca nu “celei mai titrate echipe din baschetul romanesc”? Toata lumea stie ca jucatorii alb-rosii nu si-au primit salariile pentru actualul sezon. Ma rog... chestorul Popescu sustine altceva – cea mai completa declaratie a acestuia apare pe numaibaschet. Comentariile de mai jos sunt mai mult decat edificatoare in ceea ce priveste veridicitatea spuselor “marelui chestor” (nu ma intrebati de ce, doar credeti-i pe cuvant... ce spun acesti doi oameni este, din pacate, adevarul adevarat).

Daca, prin absurd, meciul se va disputa, jucatorii lui Pogonaru vor incerca sa isi ia revansa pentru meciul din tur, pierdut la un punct diferenta (92-91). Participantele Romaniei in prima editiei a Ligii Balcanice de Baschet (BIBL) se afla, inainte disputarii meciului, pe pozitii diametral opuse ale clasamentului. Oaspetii ocupa al patrulea loc, in timp ce gazdele, cu un meci mai putin jucat, sunt pe locul 12. Din acest punct de vedere, victoria pare acontata de oaspeti, insa daca luam in calcul faptul ca Dinamo aproape a castigat in tur, intr-un moment in care nu jucau la fel de bine cum o face de la finalul turului incoace, parca ecuatia nu mai este chiar atat de simpla. Cu toate astea, merg pe mana jucatorilor lui Calancea care, din cat imi erau de simpatici la inceputul sezonului, imi sunt tot mai si tot mai antipatici.


CS Rapid Bucuresti – CSU Ploiesti, Sambata 07.02.2009, ora 17, arbitrii: Ionita, Rasoga, Manu – 2. Meci usor pentru campioni, binevenit avand in vedere situatia existenta in lotul ploiestean. Acestia s-au impus in tur cu scorul de 103-35.

GAZ METAN Medias – BC Mures Targu Mures, Sambata 07.02.2009, ora 18, arbitrii: Roceanu, Udrica, Constantinescu – 2. Acest meci ar mai putea fi numit si “Razbunarea junglei” sau “Jungla se-ncordeaza”. De la sosirea lui Mihai Corui, mediesenii par sa nu isi mai revina, acumuland 3 infrangeri din tot atatea posibile. De cealalta parte, Muresul lui Prakuraitis a inceput returul foarte bine, avand doua victorii si o infrangere in trei meciuri, victoriile venind in fata unor echipe mai bine clasate (Timisoara si Rovinari). Vecine in clasament, pe locurile imediat urmatoare celor ce permit accederea in play off, cele doua echipe au toate motivele sa dea tot ce e mai bun din ele pentru a obtine victoria. Va fi un meci echilibrat, un meci in care cele doua parti se cunosc foarte bine, datorita transferurilor “en-gros” de la Mures la Medias. Cu toate acestea, Muresul are un avantaj mai mare, care se va concretiza intr-o victorie, in primul rand prin calitatea antrenorului, dar si prin faptul ca, cei mai buni jucatori au ramas in “Jungla”. In tur, Gaz Metan s-a impus in deplasare, scor 84-90.

Energia Rovinari – CS Otopeni, Sambata 07.02.2009, ora 18, arbitrii: Vinasi, Martinescu Nitu, Cimpeanu – 2. Fara victorie in returul campionatului, gazdele intalnesc o echipa a Otopeniului aflata intr-o crestere de forma, care a pierdut un singur meci in ultimele trei etape, in prelungiri la Timisoara. De mentionat ca cele doua echipe au aceeasi linie de clasament, 10 victorii si 7 infrangeri, insa Otopeni are cu un punct mai putin, datorita incalcarii regulii “autohtonului”. Cu un nou antrenor pe banca, in persoana lui Milan Miric, Otopeniul va incerca sa treaca peste adversarii lor din acest meci in clasament, singura optiune in acest sens fiind victoria. Cu un moral foarte bun si un joc la fel de bun, “aeroportuarii” (daca vi se pare ca folosesc prea des non-cuvantul asta sa-mi spuneti) sunt favoriti la castigarea disputei. In tur CS Otopeni s-a impus cu scorul de 76-65.

BCMUS Arges Pitesti – SCM “U” Craiova. Sambata 07.02.2009, ora 17, arbitrii: Banica, Epure, Sandulace – 1. Desi au acumulat doua infrangeri in acest retur, jucatorii lui Kusmuk nu se pot impiedica, mai ales pe teren propriu, de “universitarii” olteni. In tur, scorul a fost unul destul de strans, 58-67 in favorea pitestenilor.

ELBA Timisoara – CSM Oradea, Sambata 07.02.2009, ora 18, arbitrii: Stoica, Prisca, Puf – 1. Meci usor pentru elevii lui Dragan Petricevic, in aceasta etapa. Fara alte comentarii, care oricum ar fi inutile. Scorul in tur a fost 98-59 pentru timisoreni.

Niciun comentariu: