duminică, 23 noiembrie 2008

Cine-a pus sfertu' 3 in drum?

Energia Rovinari – CSU Atlassib Sibiu 75 – 70 (12-25;19-16;27-10;17-19)

Cum a facut, cum nu a facut, CSU Sibiu a mai pierdut un meci pe care l-a avut in mana. Si cum sa-l fi pierdut daca nu asa cum ne-a obisnuit pana acum, printr-un sfert 3 de cosmar? Au fost si decizii mai mult decat bizare ale brigazii de arbitrii, mai ales dom' Roceanu, dar meciul a fost pierdut de noi, nicidecum castigat de arbitrii. Nu credeam, la cum a decurs meciul in primele minute, ca voi pleca din Targu Jiu cu capul plecat... IAR!!!

Inainte de a-mi exprima parerea despre jocul propriu-zis, as vrea sa va spun cateva lucruri despre oamenii din Targu Jiu. Foarte amabili, la prima vedere, acestia au inceput sa isi arate “valoarea” la scurt timp de la inceperea meciului. Oamenii de (dez)ordine mai aveau putin si trimiteau galeria sibiana (felicitari tuturor celor care au putut sa vina la meci si care au cantat aproape tot meciul pentru echipa noastra, aproximativ 40 de oameni) dupa plasa din spatele unui panou, iar pe masura ce ne distantam pe tabela eram nevoiti sa strangem randurile din ce in ce mai tare. Din primul rand ne-au urcat pe al doilea si ne-au dat mai intr-o parte, din al doilea pe al treilea si mai la stanga... si-apoi tot mai la stanga pana cand ori ieseam din sala, ori stateam aproape pe scari. Dupa ce Rovinariul a inceput sa recupereze si apoi sa se distanteze, in sfertul 3, s-au gandit ca poate stam prea lejer si ne-au mai inghesuit o tura, la fel cum au facut-o si in sfertul 4, cand am inceput noi sa ne apropiem. Toate astea sub privirea celor 800 de spectatori (bulversati, as spune, intrucat sustineau cu frenezie echipa Pandurii, conform cantecelor lor) care, amabili, ne-au aratat ca suntem OK, doar ca au gresit degetul care indica asta si fluturau degetele mijlocii in directia noastra, uitand ca meciul e pe parchet si ar trebui sa se uite in acea directie. Oamenii de la masa presei erau atat de interesati de joc si prinsi de acesta incat au injurat brigada de arbitrii si jucatorii echipei noastre mai mult decat oricare alt om din sala – si credeti-ma ca cel putin brigada si-a auzit destule din partea noastra, dar nu mai multe decat de la acei “ziaristi”. Cand s-au saturat de injurat la arbitrii si jucatori au trecut la noi. De fapt, au trecut la IFG, ca el era in fata, deci era persoana importanta intre suporterii nostri. Administratorul salii insa, ne-a aratat inca o data ca, din punctul lui de vedere suntem bine-veniti la Targu Jiu oricand. La pauza l-a anuntat pe IFG ca o sa ne dea niste suc si bere sa avem pe drum (la pauza, cand conduceam), iar la final a venit si ni le-a dat, cum facuse si dupa meciul din cupa. El a fost unul din putinii oameni de bun simt din toata sala aia de 800 de locuri. Dar destul cu asta, sa trecem la joc.

Schommers a aratat inca din primul minut intentia de a juca pe viteza, incepan cu un prim 5 format din: Calota, Johnson (in detrimentul lui Harrison), Matthews, Scott si Craciun. De cealalta parte, Theo Evans a ales sa inceapa cu Troupe, Darwin, Jackson, Popescu si Green. Alegere excelenta facuta de antrenorul sibian, baietii nostri incepand in forta, astfel incat dupa aproape 3 minute de joc scorul era 2 – 8 si reusisem sa si marcam un dunk frumos, prin Matthews. Rovinari era in corzi si noi am stiut sa profitam de asta, astfel incat dupa ce trecusera aproape 6 minute de joc efectiv scorul era 6 – 19. Gazdele au facut multe greseli nefortate, pierzand mingea de foarte multe ori, dar si greseli fortate, provocate de ai nostri, care au interceptat multe mingi in acest sfert. Meciul a decurs in continuare in acelasi ritm, astfel incat, la finalul sfertului CSU conducea la 15 puncte, Harrison fiind cel care a inchis tabela inainte de finalul sfertului. De la noi, cei mai buni jucatori in acest prim sfert, in care totul a mers ca uns, au fost Craciun si Matthews, primul marcand de fiecare data cand a aruncat la cos.

Am stat, ne-am dres vocile timp de un minut si a inceput sfertul doi. Gazdele au inceput cel de-al doilea sfert in forta, reusind prin Trim sa marcheze si un slam-dunk pe contra-atac. Acesta a fost insa semnalul de trezire pentru baietii nostri care au revenit in joc prin doua libere marcate de Calota. In acest sfert a intrat pe teren si ultima achizitie a CSU Sibiu, Earl Brown, care insa nu a reusit sa se ridice la nivelul jocului facut de colegii lui, fiind inlocuit destul de repede de Schommers. In tot acest sfert s-a mers cap la cap, Energia castigandu-l la 3 puncte datorita inceputului mai slab de sfert facut de echipa noastra, cand ei au marcat 5 puncte, fara sa primeasca nici unul, iar in ultimul minut nu s-a marcat niciun punct, desi reusiseram o serie buna de recuperari ofensive aproape de finalul sfertului. Scor la pauza: 31 – 41.

In pauza, ca tot suporteru', am iesit si noi la o tigara, sa discutam cu fum in plamani despre jocul aproape perfect facut de baietii nostri in primele doua sferturi. Am fumat in viteza si am revenit in sala, increzatori in sansa noastra de a castiga acest meci. Insa niciunul dintre noi nu a putut anticipa ceea ce a urmat.

Sfertul 3 a inceput prost pentru ambele echipe, timp de aproape doua minute niciuna dintre ele nereusind sa marcheze, Energia aruncand la cos doar o data, iar noi de 3 sau 4 ori. Apoi Trim a marcat si, inca doua minute ambele echipe au marcat succesiv pentru a duce scorul la 38-48. Cateva secunde mai tarziu Jackson a marcat de 3 si Matthews a faultat la Troupe, acesta si marcand aruncarea. Fault cu cos si a cincea greseala personala pentru Matthews, care suparat ca a fost eliminat (mie mi s-a parut ca Kevin a faultat acolo) a lovit o usa de langa banca noastra de rezerve, fiind imediat sanctionat cu fault tehnic. Troupe a marcat toate trei aruncarile libere, pentru ca mai apoi sa fructifice si posesia si sa duca scorul la 48 – 48, cu mai putin de 5 minute ramase din sfertul 3. Energia avea deja un partial de 10-0, pe care l-a continuat inca 3 minute jumatate, ducandu-l la 18-0, pentru un general pe tabela de 25-7 in acest sfert. Sibiul are o zvacnire de orgoliu in neputinta de care a dat dovada in ultimele minute si reuseste sa inscrie de la 3 puncte prin Johnson. Rovinariul mai inscrie o data, ducand scorul la 58-51, scor cu care s-a si incheiat acest sfert al treilea, in ultimul minut nicio echipa ne mai reusind sa marcheze. Este inexplicabila caderea echipei de dupa momentul eliminarii lui Matthews. Nu pot sa cred ca tot jocul echipei se bazeaza pe el, pe simpla lui prezenta in teren. Si-atunci? Ce s-a intamplat? De ce time-out-ul cerut de Schommers la scorul de 52-48 nu a avut niciun rezultat?

Sfertul 4 a fost unul in care CSU s-a aflat intr-o continua cursa de urmarire in care toti jucatorii aruncau de la 3, Schommers introducandu-l in teren si pe Andrus in incercarea de a castiga acest meci “de-afara”, pentru ca in spatiul de 3 secunde ne mancau pe paine Darby si Trim. Primele puncte ale sfertului au venit pe mana lui Scott, iar dupa ce Popescu a marcat de la mare distanta din fata lui Harrison, acesta si-a luat revansa, marcand si el o treita. Pe durata intregului sfert am incercat, am cerut time-out si am incercat iar. Nu a mers, am mai cerut un time-out si am incercat din nou. A fost in zadar insa, doar Kabengele mai reusind sa inscrie o data din spatele semicercului. Apararea pressing a fost folosita doar in ultimele 3-4 minute ale sfertului, desi nu inteleg de ce nu am practicat-o de la inceputul sfertului, avand in vedere ca este unul din putinele lucruri care ne reusesc bine. In fine, nu e treaba mea sa stabilesc tactici de joc si alte alea. A stiut el Schommers ce a vrut... doar ca nu i-a iesit. Ce m-a surprins, neplacut, a fost “lejeritatea” cu care Earl Brown, cel mai in varsta jucator al echipei noastre a ratat toate aruncarile, desi era liber ca pasarea cerului. Unele din ultimele noastre puncte au venit in urma unei faze foarte frumoase ce i-a avut ca protagonisti pe Calota, ca pasator, si Harrison, la finalizare.

Cam atat despre joc, sa mergem mai departe cu notele pentru jucatorii folositi astazi de Peter Schommers: Matthews – 5 (in minutele petrecute pe parchet a fost destul de util echipei, insa nu a aruncat foarte precis. Faultul tehnic primit a fost mai mult decat meritat, astfel incat nu pot sa inteleg de ce a reactionat asa. Pana acum a reusit sa isi controleze foarte bine iesirile nervoase), Johnson – 5 (a incercat din rasputeri sa faca echipa sa mearga in momentele dificile, insa nu i-a prea iesit. Totusi, a reusit cele mai multe interceptii pentru echipa noastra. Ma repet, poate ar fi trebuit sa insistam pe apararea pressing), Brown – 3 (inainte sa dati cu pietre, sa stiti ca il evaluez doar pentru acest meci, nu pentru abilitatile pe care cred ca le are sau nu. Este jucatorul anuntat cu surle si trambite ca fiind liderul echipei. Si-a asumat aruncari, dar si le-a asumat degeaba. Cand cel mai “experimentat” jucator nu reuseste sa marcheze, liber fiind, nu se poate sa nu afecteze moralul intregii echipe. Poate ca nu ar fi trebuit folosit, poate ca inca nu s-a adaptat la fusul orar, poate ca inca e obosit, nu stiu, dar a ratat enervant de mult), Harrison – 5 (o evolutie destul de stearsa pentru extrema noastra de forta. Oarecum de inteles, avand in vedere ca a trebuit sa se bata cu Trim si Green pentru mingi. Dar a facut-o binisor, reusind sa recupereze de 9 ori), Popa Calota – 4 (inceput buni de meci pentru Kevin, dar a inceput sa forteze inutil, pentru ca apoi sa dispara incet-incet din joc), Scott – 5 (desi a reusit un double-double, cu 10 recuperari si 13 puncte, nici el nu a reusit un meci deosebit), Andrus – nu a jucat suficient pentru a primi nota, insa trebuie mentionat ca dupa ce a aruncat o data si a ratat a fost imediat inlocuit, Craciun – 5 (cel mai bun marcator al echipei, putin peste media echipei, insa nu destul pentru un 6. Mie personal mi s-a parut cel mai bun jucator al nostru din acest meci, chiar daca in doua randuri a ratat de sub panou) si ultimul, dar nu si cel din urma, Kabengele – 4 (nu a confirmat meciul bun de la Pitesti, dar nici nu a fost mult sub media echipei. A aruncat de 6 ori de la 3 puncte, reusind sa marcheze o singura data)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Minti ca porcu.Ce plasa au in sala cei de la Targu-Jiu om de rahat ce esti,iar scaune in spatele panourilor cred ca ai fost mort de beat si ai avut vedenii,deoarece nu exista asa ceva din simplul motiv ca nu permite constructi salii asa ceva.Vai mama ta de ,,impartial,,.

cronicaru' de baschet spunea...

Prietene...
1. Te-ai trezit cam tarziu si esti mai mult decat nepoliticos
2. In spatele panourilor, intre acestea si zid este o plasa.
3. Am zis ceva de scaune in spatele panourilor???
4. Esti dobitoc amice, parol :) Probabil esti unu din aia care striga la meci "Hei, hei PANDURII!"