duminică, 16 noiembrie 2008

Next, please!

BCMUS Arges Pitesti – CSU Atlassib Sibiu 72 – 89 (13-18;24-26;16-21;19-24)

Si-am mai trecut un hop... unul mare. CSU Sibiu a trecut, mult mai usor decat ma asteptam, de Pitesteni, intr-un meci pe care l-au controlat de la cap la coada. Am zis mai usor decat ma asteptam, pentru ca eu ma asteptam sa castigam, spre deosebire de multi altii care sperau sa nu pierdem la diferenta mare. V-am zis, ma? V-am zis? Ia sa va mai indoiti de abilitatile cronicarului...

Tehnicienii celor doua echipe au inceput in formulele anticipate in avancronica, astfel: BCMUS Arges Pitesti – Iheadindu, Lawrence, Stefanovic, Milovic si Pantelic, in timp ce CSU Atlassib Sibiu a inceput cu Calota, Matthews, Scott, Craciun si Harrison. Inceputul partidei a fost unul destul de slab, de ambele parti, primele puncte pe tabela aparand dupa doua minute, la o patrundere a lui Lawrence. Baietii nostri s-au mobilizat mai repede decat gazdele si cu larga participare a lui Matthews si Scott, excelent in luptele la recuperare cu Milovic si Pantelic, au terminat primul sfert cu un avantaj de 5 puncte. Sfertul al doilea a consemnat revenirea pe parchet la CSU Sibiu a lui Brice Kalala Kabengele, acesta intrand, alaturi de Johnson, pe fondul unui joc slab in faza de atac facut de Calota si Craciun. Dar in acest debut de sfert niciun jucator sibian nu a avut o prestatie deosebita, permitand gazdelor un partial de 12-1. La jumatatea celui de-al doilea sfert, nervii isi fac aparitia in echipa pitesteana, astfel Pantelic dupa ce a comis un fault la Kabengele este sanctionat cu fault tehnic pentru proteste. Jucatorul sibian marcheaza toate cele 4 aruncari, pentru ca posesia de la mijlocul terenului sa mai aduca inca doua puncte in contul oaspetilor, scor 25-25. Aceste 6 puncte au fost inceputul unui partial de 12-0 pentru sibieni, care s-au distantat la 6 puncte pe tabela, diferenta pe care au mai marit-o cu un punct pana la pauza mare, scor 37-44.

Bineinteles ca la pauza, analistii din noi s-au pus pe disecat jocul, fiecare declarandu-se surprins de evolutiile lui Matthews si Kabengele de pana atunci... si pe buna dreptate. Chiar si asa, am ramas toti cu picioarele pe pamant, fiind constienti ca mai e mult pana departe, dar totusi, mai increzatori in sansa echipei noastre decat la inceputul meciului.

Sfertul 3 incepe cu o aparare foarte precisa a jucatorilor sibieni, insa Scott comite o greseala antisportiva in incercarea de a capaci un jucator pitestean. Diferenta intre cele doua combatante se mentine pentru prima jumatate a acestui sfert, de la Sibiu remarcandu-se aceiasi Matthews si Scott, dar si Kabengele. La scorul de 46-51, cu 4 minute ramase de jucat din acest sfert, Bojan Kusmuk are ceva de impartit cu brigada de arbitrii si este sanctionat cu fault tehnic. Desi asta ar fi trebuit sa dea un impuls echipei sibiene, efectul a fost invers, Pitestenii marcand 7 puncte, in timp ce CSU a marcat doar 3, scorul devenind 53-54, cu doua minute jumatate inainte de finalul sfertului. Parea ca se repeta povestea de la Timisoara, dar, dupa cum am spus baietii nostri si-au invatat lectia din etapa a V a, astfel ca, pana la finalul sfertului au mai marcat 11 puncte, fara a mai primi nici unul, intrand in sfertul decisiv cu un avantaj de 12 puncte, scor 53-65, gratie acelorasi 3 jucatori, dar si unei aparari care a stat foarte bine in teren. Ingrijoratoare mi s-a parut atitudinea jucatorilor pitesteni, care au devenit din ce in ce mai nervosi, ripostand la fiecare decizie a arbitrilor, desi nu era cazul.
In sfertul 4 sibienii si-au continuat partialul inceput la finalul sfertului 3, reusind sa mai marcheze inca 12 puncte si sa primeasca doar 3, in primele 4 minute, ducand scorul la 56-77, cea mai mare diferenta inregistrata pe tabela in acest meci. Acesta a fost si momentul in care Kusmuk si-a negociat un al doilea fault tehnic si, implicit, eliminarea. Odata cu aceasta decizie a arbitrilor atat spectatorii cat si jucatorii pitesteni s-au gandit ca ar fi momentul sa arate cat de mari si tari sunt ei, iesirile nervoase fiind din ce in ce mai dese pe parchet, in timp ce din tribune se striga “Hotii” si se arunca cu hartii si sticle de plastic in jucatorii sibieni de pe banca si in suporterii sibieni care au facut deplasarea pentru a sustine echipa. Halal civilizatie, mon cher... n-am ce spune. Jucatorii sibieni si-au pastrat concentrarea, nu au intrat in jocul nervilor si, dupa ce Matthews a mai marcat un cos de 3 puncte, cu un minut jumatate ramas de joc, Schommers a introdus in teren o formula “romaneasca”: Calota, Andrus, Kabengele, Craciun si Dohi – stiu, veti spune ca Andrus nu e Roman... Ei bine, pentru mine e – formula cu care a si incheiat jocul.
La incheiere, a venit momentul notarii jucatorilor pentru prestatia lor din acest meci care ne-a adus o mare bucurie. Incepem cu MVP-ul partidei, Bryant Matthews – 9 (in sfarsit a reusit sa faca ceea ce asteptam cu totii de la el:pase, mai putine fortari, ba mai mult s-a miscat bine si in aparare. Keep up the good work), Brandon Johnson – 6 (nu s-a vazut mai deloc in joc, desi a petrecut aproape jumatate de meci pe parchet. Sper sa nu ma contrazica iar statisticile), Octavian Popa Calota – 6 (chiar daca nu a facut un meci la nivelul asteptarilor noastre, in faza defensiva Kevin a fost foarte bun. Probleme in atac, dar nu-i nimic, se accepta avand in vedere ca am castigat), Michael Harrison – 6 (nici el nu s-a prea vazut in joc, insa a reusit un slam dunk extraordinar care ne-a lasat cu gura deschisa pe cei din fata televizoarelor), Cortney Scott – 8 (am mai zis oare ca nu inceteaza sa ma uimeasca prin pozitionarea lui la recuperare si prin viteza? Astazi a facut la fel si, prin daruirea pe care o arata in teren meci de meci, are sanse mari sa devina liderul echipei. Pacat ca si-a pus capac cu inelul... in rest, foarte bun), Cristian Craciun – 6 (inca nu se regaseste in atacul echipei, dar pe faza defensiva isi face treaba bine) si ultimul, dar nu cel din urma, Brice Kalala Kabengele – 7 (o revenire in forta a fiului ratacitor, un joc bun facut de acesta, cu mentiunea ca a fost singurul jucator care, din punctul meu de vedere, nu si-a facut treaba in aparare).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nota 10 mon cher.
Nu ma mai uit acum la avancronica scrisa dar cred ca anticipai (gresit)prezenta lui Brice in primul 5. Oricum calitatea articolului e peste o greseala si asa nesemnificativa.

cronicaru' de baschet spunea...

"CSU va incepe, foarte probabil, cu Calota, Matthews, Scott, Harrison si Craciun [...]S-ar putea, desi nu prea cred, ca Schommers sa il foloseasca pe Kabengele in locul lui Craciun sau Harrison, inca din primul minut."

Deci nu chiar anticipam, mai mult luam in seama posibilitatea :)